Sunday, August 14, 2011

Tips Mohon VISA ke UK (Part 2)

Baiklah, ada lagi sambungan mengenai mohon VISA ke UK. Antaranya:

1. Pembayaran VISA
- Dulu boleh bayar cash or credit card di VISA center. But now, mereka tak kasi  bayar dengan cara tersebut. So, kena prepare bank draft. Saya pilih Alliance Bank, dekat sahaja dengan Visa Application Centre di Wisma MCA. On the way nak ke Wisma MCA, akan lalu bangunan "tower" dulu, apa ntah nama dier. Alliance bank kat situ la. Terletak belakang LRT Station Ampang Park.

2. How to reach the place
- Ia sangat berdekatan dengan Stesen LRT Ampang Park. So, kalau malas nak bayar parking yang mahal, naik la train.
- Kalau travel by car, parking fee adalah RM 3.00 sejam,kami kena RM 12 for parking. Sebelah Wisma MCA, ada Citi Bank, parking disitu cuma RM 6 per entry. 

3. Cyber Cafe
- Kami terlupa nak print satu borang nih, so terpaksa cari Cyber Cafe. Cyber Cafe terdekat adalah di KLCC. Boleh dikategorikan dekat, tetapi sangat menguji orang yang berpuasa macam saya. eh eh. Cyber Cafe di KLCC charge RM 8 per hour. Minimum usage adalah  1 jam. 

4. Appointment
- Perlu diingatkan permohonan hanya boleh dilakukan sehingga jam 3 petang sahaja. So, buat lah appointment waktu pagi, andai kata kalau buat appointment pada pukul 11.15pagi, belum tentu pukul 11.15 pagi akan boleh jumpa officer. Maksudnya, pukul 11.15 pagi dah boleh masuk and mereka akan kasi number giliran. Then, kena tunggu la.

5. Kesilapan
- Kalau ada kesilapan pada borang permohonan, jangan risau. nanti di kaunter, inform officer tu, and officer akan betulkan.

**UPDATED**

submit dan biometric : 4 Aug (Thurs - 11.15am)

documents dispatched to british high comission: 4 Aug (Thurs - 8.15pm)

documents being processes: 8 Aug (Monday - 8.30 am)

VISA is ready for collection at VISA centre: 10 Aug (Wed- 8.32 am)

ini yang SMS service hantar pada saya.. so pada hari rabu tu, saya collect VISA..

Nanti request la SMS services, kene bayar RM 8..so tak yah nak ulang2 check online..

better apply awal, sebab masa sy apply haritu tak ramai sangat..tapi minggu depannya



 masa saya collect, sangat ramai orang..

aper2 hal..good luck!=D

Kalau ada lagi, saya tambah..=D



0 comments: